Ini cara aku sendiri masak ayam goreng kunyit, yang garing kulitnya, tapi lembut daging dia kat dalam. Selamat mencuba!
Bahan2:
Cara2:
p/s: Ini aku masak dekat sini guna dapur elektrik. Kalau guna dapur api, mungkin perlukan masa kurang dari yang aku tulis dekat atas ni.
Selamat mencuba!
Bahan2:
- 9 ketul ayam
- 2 sudu teh serbuk kunyit
- 1 setengah sudu teh garam
- minyak untuk menggoreng(cukup untuk tenggelamkan ayam dalam kuali)
Cara2:
- Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam, serata.
- Panaskan minyak menggoreng.
- Masukkan kesemua ayam perlahan-perlahan ke dalam minyak, api sederhana. Biarkan masak selama 4-5 min.
- Terbalikkan ayam. Masak lagi 4-5 min.
- Kemudian, kuatkan api untuk dapatkan kulit ayam yang garing. Masak sekejab. Jangan sampai hangus. Terbalikkan lagi. Masak lagi.
- Apabila kedua2 belah ayam sudah garing, angkat, dan toskan minyak. Siap!
p/s: Ini aku masak dekat sini guna dapur elektrik. Kalau guna dapur api, mungkin perlukan masa kurang dari yang aku tulis dekat atas ni.
Selamat mencuba!
Sekian~
resepi2 untuk yang baru pandai masak...
ReplyDeletekaksha selalu je gagal masak ayam goreng yang sedap..muahahaha
saje buat resepi yang simple22...supaya senang orang yang baru belajar masak pon boleh buat...
Deletelemah sikit kalau goreng2 ni sebab takot sgt minyak panas ..huhu
ReplyDeletetapi tu duluuuu..skank dah power sket ! hihi
anis takot betul goreng2 ayam dengan ikan nie..huhuhu... tgh cuba berani kan diri.. sebab nanti org kate tak pandai masak pulak..huhu... hari nie memang nak goreng ayam pun..kih3..
ReplyDelete